Iznenada i brzo, kao Nevera

Ronilački klub Nevera svoju je avanturu započeo 28. srpnja 2015. s desetak članova (najstariji je tada imao 15 godina), bez termina za treniranje na bazenu i financiran isključivo iz članarina. Danas klub ima više od 40 sportaša, a sportski rezultati postignuti u kratkom vremenu od osnutka su zaista impresivni.

U svoje prve dvije sportske godine, plivači i plivačice Nevere su u pojedinačnoj konkurenciji osvojili nevjerojatnih 199 odličja na državnoj te 15 na međunarodnoj razini. U 2016. osvojili smo titulu ekipnih prvaka Hrvatske u kadetskoj kategoriji, a i aktualni smo kadetski, juniorski i seniorski prvaci Hrvatske.

Naš najbolji plivač, hrvatski reprezentativac Vid Stipković „drži“ tri juniorska i četiri seniorska rekorda (u disciplinama 200, 400, 800 i 1500 m plivanje perajama). Hrvatski rekorderi u pojedinačnim disciplinama su i Nea Stipković, Nikola Sušanj, Ian Golob te Tina Marčelja. Uz rekorde koje su postavile Neverine štafete, klub je u popis hrvatskih rekordera upisao čak 16 svojih sportaša.

I oni očekivani i iznenadni, svi ovi rezultati ipak nisu slučajni. Iza njih stoji ozbiljan i stručan rad naša dva trenera, profesora kineziologije – Margerite Rena Stipković i Boruta Jana.

Zašto je dobro baviti se plivanjem perajama?

Iako nije olimpijski sport, plivanje perajama ima neke prednosti. Zbog specifične tehnike koja uključuje rad cijelog tijela, potiče ravnomjerniji fizički razvoj djece. U sportskom smislu puno je manja razlika između rekreativne i natjecateljske razine nego kod nekih drugih sportova, posebno plivanja. To znači da još uvijek ne postoje kvalifikacijske norme za sudjelovanje na državnim prvenstvima što posebno veseli one najmlađe koji vrlo brzo nakon učlanjivanja u klub postaju „pravi“ sportaši, s natjecateljskim iskustvom.

Tjedni broj treninga je fleksibilan – ovisno o raspoloživom slobodnom vremenu, rekreativnoj ili natjecateljskoj razini te dobi djeteta, trenirati se može jednom, dva, tri ili pet puta tjedno. Ali i na onoj najvišoj razini obim treninga je takav da se bez problema može uskladiti sa školskim obvezama i drugim aktivnostima. Dokaz tome su naši najuspješniji članovi koji su ujedno i odlični učenici te uspješni gimnazijalci.

RASPORED TRENINGA

PONEDJELJAK

15:00 – 16:30 mlađi kadeti
(razgibavanje + voda)

14:45 – 16:30 kadeti, juniori i seniori
(suhi trening + voda)

+

18:00 – 19:00 mlađi kadeti
(suhi trening u dvorani Centra Zamet)

UTORAK

7:30 – 9:00
(razgibavanje + voda)

ili

15:00 – 16:30 mlađi kadeti
(razgibavanje + voda)

14:45 – 16:30 kadeti, juniori i seniori
(suhi trening + voda)

SRIJEDA

15:00 – 16:30 kadeti i mlađi juniori
(razgibavanje + voda)

15:00 – 16:30 juniori i seniori
(teretana + malo vode)

ČETVRTAK

7:30 – 9:00
(razgibavanje + voda)

ili

15:00 – 16:30 mlađi kadeti
(razgibavanje + voda)

14:45 – 16:30 kadeti, juniori i seniori
(suhi trening + voda)

PETAK

7:30 – 9:00
(razgibavanje + voda)

ili

15:00 – 16:30 mlađi kadeti
(razgibavanje + voda)

14:45 – 16:30 kadeti, juniori i seniori
(suhi trening + voda)

SUBOTA

14:00 – 15:15 mlađi kadeti
(razgibavanje + voda)

15:00 – 17:00 kadeti i mlađi juniori
(suhi trening + voda)

15:00 – 17:15 juniori i seniori
(teretana + voda)

16:00 – 17:00 veterani

ŽELIŠ PLIVATI PERAJAMA? PRIDRUŽI NAM SE!

Nazovi 091 4375 101, pošalji poruku na rknevera@gmail.com ili dođi na trening!

NAŠI TRENERI

Margerita Rena Stipković, mag. cin.
glavni trener

Ima 25 godina trenerskog iskustva od čega gotovo 10 godina u plivanju perajama. Raditi s djecom započela je još za vrijeme studija na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, najprije kao trener sinkroniziranog plivanja u zagrebačkoj Mladosti, a potom u Klubu sinkroniziranog plivanja Primorje, od njegovog osnutka do 2008. godine. Jedan je od idejnih začetnika i autora sportskog programa Dječjih vrtića Rijeka, nakon čega je u sportskim vrtićima Zamet, Turnić i Galeb taj program i sama vodila.

2008. kreira programe plivanja i fitnessa za bebe koje je odobrio i financirao UNICEF kroz program „Prve tri su najvažnije“. Iz tog je programa 2009. nastalo Društvo sportske rekreacije Patak čije programe fitnessa, plivanja i atletike svake godine pohađa gotovo 200 djece u dobi od 3 mjeseca do 7 godina. Uz Patak vodi školu plivanja i ronjenja u Kubu podvodnih aktivnosti Kostrena, a 2015. osniva Ronilački klub Nevera.

Osim znanja te dugogodišnjeg trenerskog i sportskog iskustva koje je stekla kao natjecatelj u atletici, plivanju perajama i brzinskom ronjenju te podvodnoj orijentaciji, djeci svakodnevno prenosi svoju ljubav prema sportu. Jednako na natjecateljskoj kao i na rekreativnoj razini.

Borut Jan, prof.
stručni savjetnik i trener

Jedan je od najvećih stručnjaka za plivanje perajama u ovom dijelu Europe. Kao aktivni sportaš bio je višestruki slovenski prvak i rekorder te osvajač odličja na međunarodnoj razini. Diplomirao je Fakultetu sporta Sveučilišta u Ljubljani kao profesor tjelesnog odgoja i trener plivačkih sportova (plivanja, plivanja perajama i ronjenja) te sportskog treninga.

Radio je sa sportašima, plivačkim timovima i reprezentacijama u Sloveniji, Europi i SAD-u. Surađivao je sa slovenskim plivačem Peterom Mankočem, svjetskim i 9-erostrukim europskim prvakom na 100 m mješovito. 1998. na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji bavi se upravljanjem i organizacijom rada njihovog plivačkog tima čiji su članovi bili svjetski rekorderi i olimpijski pobjednici – Pablo Morales, Misty Hyman, Chris Morgan. Kao trener švicarske reprezentacije plivanja perajama 2012. s Florijem Langom dva puta ruši svjetski seniorski rekord na 50 m bifin te osvoja zlatnu (50 m bifin) i brončanu medalju (100 m bifin) na Europskom seniorskom prvenstvu. I kao trener hrvatskih ekipa te srpske reprezentacije plivanja perajama nastavlja stvarati rezultate na svjetskoj razini.

Njegovo savjetovanje i predani rad na planiranju treninga i analizi rezultata utkani su u sve Neverine velike i male pobjede – brojne medalje, pojedinačne i ekipne naslove državnih prvaka, osobne i državne rekorde.