Podvodna orijentacija, prvenstvo pod šatorima i (djelomično) vedrim nebom

Od 22. do 25. lipnja 2018. bili smo sudionici sportskog kampa u podvodnoj orijentaciji za djecu koji su na jezeru Lepenica u Fužinama organizirali SRD Viševica i RSK Mladost. Ujedno je održano i Otvoreno prvenstvo RH u podvodnoj orijentaciji te Otvoreno prvenstvo RH u podvodnoj orijentaciji s disalicom za djecu.

Vrijedni organizatori su nam uz opremu osigurali i trenere koji su najmlađima dali poduke iz vještine rukovanja kompasom, najprije na kopnu, a potom i u vodi, uz plivanje. Za one koji to možda ne znaju, „veliki“ se orijentiraju roneći s bocom, dok djeca plivaju s disalicom. Cilj je u što kraćem vremenu preroniti (ili preplivati) stazu označenu orijentirima pod vodom. Postoji nekoliko disciplina traženja – reperi, M kurs, zvijezda, paralel slalom. Iako imamo odlične plivače, u Neveri i nemamo baš iskustva u podvodnoj orijentaciji. Zato je nakon dva dana treniranja, Državno prvenstvo bilo prilika da pokažemo što smo naučili. I nismo bili loši: junior Vid Stipković osvojio je prvo mjesto u disciplinama reperi, M kurs i paralel slalom te drugo mjesto u disciplini zvijezda. Nevera je osvojila i pehar za ekipno treće mjesto u muškoj kategoriji.

U podvodnoj orijentaciji za djecu medalje su disciplini reperi osvojile mlađe kadetkinje Nika Štefanac (2. mjesto) i Ida Tommasini (3. mjesto), a u disciplini paralel slalom mlađi kadeti Karlo Saršon (1. mjesto) i Vito Njegovan (2. mjesto) te kadet Nikola Sušanj (2. mjesto). Osim što su na kraju podigli i dva toliko željena pehara za Neveru (ekipno cure 3. mjesto i ekipno klub 3. mjesto), naši najmlađi su sve oduševili svojom upornošću u učenju, savladavanju novih vještina i neodustajanju unatoč ne baš idealnim vremenskim uvjetima.

Bez obzira na hladnoću, ovu ćemo avanturu u prekrasnoj netaknutoj prirodi Gorskog kotara pamtiti ne (samo) po peharima i medaljama, nego po našoj specijalnoj hrani za snagu i koncentraciju (ne, nije špinat nego mini-muffini, čarobni čokoladni keksi, palačinke s Nutellom i marmeledom od jagoda), vožnjama jezerom, svježim borovnicama iz šume oko kampa, spavanjem pod šatorima, pečenjem kobasica na štapu te igri i druženjima uz logorsku vatru.

Hvala još jednom trenerima na poduci, mamama i tatama kuharima, Medulinu na posuđenoj opremi i organizaciji natjecanja, Viševici na hrani i organizaciji kampa. Iduće godine ćemo vas bolje slušati i spakirati više skijaške robe 🙂